Geloof

Gereformeerd, moslim of atheïst. Het geloof of het ontbreken van een religieuze overtuiging is nogal eens onderwerp van discussie. De interpretatie van de bijbel of de  Torah reden voor conflict en wanneer daar ook nog een schizoïde- of paranoïde persoonlijkheidsstoornis bij komt, is het soms lastig laveren op de kliniek. Om over het gedoe rondom het menu nog maar te zwijgen. Halal, vis op vrijdag of vegan, iedereen heeft zijn wensen, soms eisen. Abdel negeert vrouwelijke groepsleiding en wil zijn therapieën koste wat het kost onderbreken voor zijn gebedsmomenten. Jaap wil te allen tijde gebruik kunnen maken van de kapel en doet meerdere keren per dag een beroep op de geestelijk verzorger van de instelling. Dan is er ook nog Ludo, die vanuit zijn heilige geloof in Winti de overtuiging had dat zijn penis een valse slang was. Hij heeft zijn edele deel in een psychose afgesneden en in het kanaal gesmeten. Gelukkig kwam hij onder handen van deskundige chirurgen en sindsdien heeft hij weer een piemel, maar het schijnt dat het toch behelpen bleef na zijn radicale actie.

Soms worden jonge vrouwen, verknipt door het geloof opgenomen. Lieke is bijvoorbeeld nog geen dertig en heeft al zes kinderen. Ze is getrouwd met een vrome voorganger uit de bible belt en staat daardoor in hoog aanzien bij haar familie. Maar ze is oververmoeid en heeft suïcidale gedachten. Die zijn volgens haar geloof echter zondig en daarom kolkt ze rond in een hopeloze depressie. Dan is er Mo die voortdurend door de gangen dwaalt en in het Arabisch schijnt te roepen dat hij een dier met gespleten hoeven moet offeren. Ondertussen wordt de Hindoestaanse schoonmaakster Priya weer lastig gevallen door Carlos, die denkt dat ze voodoo met hem uithaalt. Hij laat zich regelmatig theatraal op de grond vallen en kermt dan van de ingebeelde pijn. Voor hem voelt het wellicht echt, maar Priya heeft er echt niets mee te maken zegt ze.

Het maakt mij persoonlijk echt geen donder uit wat iemand gelooft. Ik blijf het alleen wonderlijk vinden hoeveel invloed het geloof op sommige mensen heeft. Vooral omdat het tijdens die kwetsbare periode van een opname zelden een helende factor lijkt te zijn. Soms wordt er steun gevonden in een oppergod maar vaker drijft een sterke religieuze overtuiging een cliënt nog verder in de shit.